05/05/2015
5 Μαΐου-Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης και στην Κομοτηνή!
Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από την δεκαετία του ‘70 σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Αποτελεί τρόπο ζωής των ατόμων με αναπηρία και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζούνε και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα. 

Με την Ανεξάρτητη Διαβίωση εξασφαλίζεται για το Α.μεΑ. η ίση συμμετοχή του στη ζωή, παρέχοντάς του τα μέσα ώστε να επιλέγει το πού θα ζήσει και με ποιούς, να μορφώνεται, να εργάζεται, να έχει σεξουαλική ζωή, να δημιουργεί οικογένεια, να ψυχαγωγείται, να αποφασίζει για τη καθημερινότητά του αλλά και για ζητήματα που καθορίζουν το μέλλον του και τελικά να έχει την ποιότητα ζωής που συνταγματικά δικαιούται ο κάθε άνθρωπος.

Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι το κίνημα που βάζει στο επίκεντρο της ζωής του το Α.μεΑ. και δείχνει την ποικιλότητα της κοινωνίας και την πληθώρα των αναγκών ώστε να διαβιούν αρμονικά όλοι οι άνθρωποι.

Το 2013, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσπισαν την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Μέσα από αυτήν την Ημέρα δίδεται η ευκαιρία στα Α.μεΑ. να αγωνιστούν για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και οι υπόλοιποι πολίτες να κατανοήσουν τα θέματα σχετικά με την Ανεξάρτητη Διαβίωση. 

Την περασμένη χρονιά, στο πρώτο έτος εορτασμού αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Φέτος, μεταξύ των χωρών που θα συμμετέχουν, βρίσκεται και η Ελλάδα μέσω του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης 'i-living'.

Την ημέρα της 5ης Μαΐου, μέλη και φίλοι του Οργανισμού θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αναζητώντας απ’ τους πολίτες να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για τον όρο “Ανεξάρτητη Διαβίωση”. Συγκεκριμένα, η δράση θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή και στη Δράμα. 

Περαστικοί, πολίτες κάθε ηλικίας, θα καλούνται, αν θέλουν, να συμπληρώσουν σε ένα χαρτί τι είναι για τους ίδιους η «Ανεξάρτητη Διαβίωση», να συμπληρώσουν δηλαδή τη φράση «Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι....».

Το αποτέλεσμα των διαφορετικών απόψεών τους θα παρουσιαστεί σε ένα βίντεο που θα συνθέτει αυτό το πρωτότυπο «πάζλ».Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο θα εξηγεί τη φιλοσοφία και τις διεκδικήσεις του κινήματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. 

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι να εδραιωθεί αυτή η Ευρωπαϊκή Ημέρα και να αναδειχθεί η ανάγκη για αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.